Sveriges Grisföretagare är en fristående och opolitisk förening som arbetar med aktiv näringsbevakning, påverkansarbete, aktiviteter för att stärka grisköttets position på marknaden samt erbjuder nätverk för kunskaps- och relationsskapande. Vårt mål är att ett medlemskap hos oss ska vara en lönsam investering.
I Sverige föder vi upp endast 1 procent av EU:s grisar och trots detta ses vi idag som ett föregångsland av många andra länder med anledning av att våra grisar får behålla knorren och vår höga djurhälsa med lågt behov av antibiotika. Till skillnad från många andra länder har vi en stark hemmamarknad och förtroende hos våra svenska konsumenter, något som är viktigt att värna om även i framtiden. Här på hemsidan kan du läsa mer om hur vi arbetar med till exempel djurhälsa och hållbarhet på våra svenska gårdar. På medlemssidan får du information om medlemskapet, och här kan medlemmar logga in för att ta del av förmånerna och få annan relevant information. Hör gärna av dig om du har frågor. Här hittar du våra kontaktuppgifter.
Vad vi gör
Sveriges Grisföretagare samarbetar med flera organisationer och nätverk som gör att vi är med och bevakar villkor samt påverkar i alla viktiga frågor som rör gris. Genom samarbete med Lantbrukarnas Riksförbund (LRF), Djurhälsoorganisationer, Svenska Köttföretagen, och i nära dialog med Jordbruksverket, är vi delaktiga i de flesta initiativ för den svenska grisproduktionen.
Sveriges Grisföretagare är delägare och har en styrelseplats i Svenskt Kött och Gård & Djurhälsan. Vi har även en plats i LRF Kötts köttdelegation. Genom dessa bistår vi både med expertkunskap inom grisnäringen och har möjligheten att påverka och driva de frågor vi anser är viktiga.
Så fungerar organisationen
Sveriges Grisföretagare har ungefär 600 medlemmar. Det är våra medlemmar som är högst beslutande organ och på årsstämman är det ombud från de olika regionerna, utsedda av medlemmarna, som röstar om vilka som ska ingå i styrelsen, efter förslag från valberedningen. Där finns också möjlighet att påverka styrelsens arbete genom inskickade motioner. I verksamheten finns en verksamhetsledare och 15 regionala föreningar utspridda i landet. Varje regionförening har en styrelse.