Kött – en viktig del i en hälsosam kost
De allmänna råden från organisationer som Livsmedelsverket, Folkhälsomyndigheten, Världshälsoorganisationen (WHO) och World Cancer Research Fund pekar åt samma håll; vi bör i första hand ha en hälsosam vikt, röra på oss och motionera mer, äta mer grönt, begränsa mängden godis, sötade drycker och andra energitäta livsmedel, samt hålla oss till max 500 gram rött kött per vecka. En mindre del av det kan vara charkuterier som skinka eller korv. Det är köttets tillagade vikt som anges i rekommendationen om 500 gram per vecka. Detta motsvarar 600-750 gram otillagat kött. Här kan du läsa mer om 500 gram i veckan. Här kan du läsa mer om hur mycket kött äter vi äter.
När det kommer till hälsosam kost konstaterar bred forskning att den största hälsorisken relaterad till våra matvanor – både i Sverige och globalt – ligger i att vi äter för lite fullkorn, nötter, frön, grönsaker och frukt. Att vi får i oss för lite fibrer, fullkorn och hälsosamma livsmedel bedöms vara en betydligt större hälsorisk än att vi äter för mycket rött kött eller chark. Här finns alltså en snedvriden diskussion och konsumenterna behöver mer kunskap. Både kring vad vi ska äta för att få i oss hälsosam kost, och om alla näringsämnen som det svenska köttet innehåller. Det finns goda skäl till att experter förespråkar en varierat kost med både animalier och vegetabilier.
Vilka påverkar vår inställning till kött?
Inställningen till rött kött påverkas av den syn som hälsosamma personer/influencers har. Vi behöver påminna oss om att en stor del av dem som kommunicerar att de har minskat sin köttkonsumtion även följer råd om att träna regelbundet, undvika snabbmat och minskat alkoholintag. De tenderar också att inte röka och anammar andra beteenden som bevisats vara hälsosamma. De har oftast högre utbildning, bättre jobb och tjänar mer pengar. Den minskade sjukdomsrisken hos dessa individer beror mer sannolikt på hälsosammare livsstil överlag och gynnsammare socioekonomiska faktorer, som alla har kopplats till bättre hälsa, än på lägre konsumtion av rött kött.
Köttet rikt på näring
Det svenska köttet är ett av de mest näringstäta livsmedel som finns. Det är ett naturligt rent livsmedel som innehåller en unik sammansättning av bra näringsämnen som ger viktigt protein, vitaminer och mineraler, såsom järn, selen och zink. Protein från griskött innehåller alla essentiella aminosyror som kroppen behöver för att fungera och må bra. Det ger oss energi och gör oss mätta. Grönsaker, bönor, rotfrukter och fullkorn innehåller också viktig näring – men långt ifrån samma nivåer som kött, ägg och mejeriprodukter gör. Näringen i den växtbaserade maten kan dessutom vara svårare för kroppen att ta upp. Därför kan du behöva äta kosttillskott för att få i dig järn, zink, D-vitamin, kalcium och andra mineraler och vitaminer som inte finns i tillräcklig mängd i en helt växtbaserad kost. Kolla gärna upp så att det kosttillskott du väljer är hållbart producerat.
Om du funderar på att minska eller helt ta bort din köttkonsumtion, glöm inte att läsa på ordentligt så att du fortfarande får i dig samma näring men på annat sätt. Det är extra viktigt för barn, ungdomar och kvinnor i barnafödande ålder.